111 lat Melitta - 111 lat filtrowanej kawy




Jest jedna rzecz, o której możemy powiedzieć Ci już teraz: Nie tylko Ty kochasz kawę! Co sekundę na całym świecie wypija się 5000 filiżanek kawy. Całkiem imponująca liczba.

Chociaż... precyzując: „Co sekundę 5000 miłośników kawy bierze pierwszy łyk z wypełnionej nią filiżanki.” Bo przecież kawy nie da się wypić w jedną sekundę...

W każdym razie dla nas istotniejsze jest inne pytanie - czy dziś można byłoby wypić jej tyle samo, gdyby w 1908 roku Melitta Bentz nie wynalazła filtrowania kawy? Nie wydaje nam się...

Gdy sprytny pomysł staje się światowym standardem - filtry Melitta®


Nie wiemy czy założycielka firmy, Melitta Bentz, od której imienia pochodzi nasza nazwa, od początku wiedziała, że w ostatecznym rozrachunku jej filtry Melitta® podbiją cały świat. Całkiem obiektywnie można jednak stwierdzić, że tak właśnie się stało - co roku na całym świecie używa się 20 miliardów filtrów, dzięki którym parzy się około 120 miliardów filiżanek kawy. Z pewnością w dużej mierze stało się tak dzięki ekspresom przelewowym, ale coraz częściej również dzięki metodzie opracowanej przez Melittę Bentz w 1908 roku. Dziś znana jest ona pod inną nazwą - Pour Over.

Metoda "Pour Over”


Jeśli posiadasz już pewne doświadczenie, możesz sam instynktownie zaparzyć kawę. Ale jeśli chcesz wydobyć jak najwięcej z ponad 800 aromatów kawy, polecamy idealną metodę parzenia Pour Over z trzema „szczęśliwymi liczbami”: 18, 300 i 96. Nawet jeśli nie wygrasz z nimi miliona nadal mogą sprawić Ci ogromną radość ponieważ reprezentują:

  • 18 g kawy
  • 300 ml wody
  • 96°C temperatura wody


Tych liczb potrzebujesz, aby zaparzyć naprawdę dobrą kawę! Wypróbuj je! Zrozumiesz wtedy, dlaczego wiele osób nadal uważa, że Pour Over jest  najlepszym sposobem na parzenie kawy.

Świętuj z nami! Z naszymi produktami do parzenia metodą Pour Over

Chcesz wejść do świata kawy Pour Over? A może już jesteś profesjonalistą? Mamy wszystkie produkty potrzebne do tego, aby Twoja kawa była idealna. Oczywiście, z wyjątkiem wody.




Nie zapomnijmy także... o ekspresie przelewowym


Parzenie metodą Pour Over wymaga trochę wolnego czasu, którym nie zawsze dysponujesz. Ale to nie oznacza rezygnacji z naprawdę dobrej, filtrowanej kawy. To, co dzisiaj jest oczywiste w prawie każdej kuchni, było niemałą sensacją w 1965 roku kiedy zaprezentowano pierwszy ekspres przelewowy marki Melitta®. Wreszcie pyszną filtrowaną kawę można było przygotować niemal automatycznie. I szybko! Legendarny MA 120 potrzebował zaledwie sześciu minut, aby zapełnić osiem filiżanek kawy.

Obecnie Melitta® w swojej ofercie posiada pełną gamę różnych ekspresów przelewowych do kawy: ze szkalnymi lub termicznymi dzbankami.  Urządzenia w stali nierdzewnej i w różnych wariantach kolorystycznych. Niezawodne urządzenia podstawowe, czy takie posiadające specjalne funkcje, np. timer. Klasyk, który utrzymuje się na rynku od 1978 roku...

Nawet 40 lat po wprowadzeniu na rynek, Aromaboy® wciąż pozostaje najmniejszym ekspresem do kawy na świecie. I nadal, równie dobrze jak dawniej, jest w stanie przygotować nawet do dwóch filiżanek kawy. A design? To, co pod koniec lat 70. było supernowoczesne, teraz jest po prostu cudownym „retro”.

Nawet po 111 latach:

Melitta® Kawa to przyjemność