Molino
Operacja
Melitta Molino® nadaje się do mielenia palonych ziaren kawy. Uwaga: używanie nieodpowiednich rodzajów ziaren kawy może prowadzić do zatorów.
Melitta Molino® posiada młynek tarczowy. Ten rodzaj młynka do kawy ma regulowaną grubość zmielenia. Dzięki temu za pomocą Melitta Molino® można mielić kawę do różnych rodzajów przygotowania, np. ekspresów do kawy, ekspresów przelewowych, perkolatorów i pras francuskich. Ponieważ młynki do kawy z młynkiem tarczowym zapewniają bardziej równomierne wyniki mielenia niż młynki ostrzowe, są one również szczególnie cenione przez koneserów kawy.
Podczas mielenia kawy z ziaren kawy pozostaje oleisty osad. Z biegiem czasu osadzają się również drobne cząstki mielenia. Dzięki zdejmowanym pojedynczym częściom maszyna jest szybka i łatwa w czyszczeniu.
Melitta Molino® umożliwia indywidualne ustawienia stopnia rozdrobnienia mielenia w łącznie 17 krokach. Ustawienia stopnia zmielenia mieszczą się w zakresie od 1 (bardzo drobne) do 17 (bardzo grube). Dlatego Melitta Molino® miele ziarna kawy na każdą okazję – od drobno zmielonej kawy mielonej do aromatycznego espresso, przez średnio drobną kawę mieloną do kawy filtrowanej/do nalewania ręcznego, aż po bardziej intensywną kawę mieloną do pras francuskich.
Regulator obrotowy do ustawiania ilości filiżanek umożliwia łatwy wybór wymaganej ilości od 2 do 14 filiżanek. Następnie Melitta Molino® miele wybraną ilość kawy mielonej.
Pojemnik na ziarna kawy w Melitta Molino® ma zdejmowaną pokrywę i można go łatwo napełnić maksymalną ilością 200 g ziaren kawy.
Proces mielenia rozpoczyna się za pomocą jednego naciśnięcia przycisku. Po zakończeniu procesu mielenia Melitta® Molino® wyłącza się automatycznie.
Młynek do kawy przeznaczony jest wyłącznie do mielenia ziaren kawy. Upewnij się, że w urządzeniu nie ma żadnych innych przedmiotów ani żywności.
Melitta Molino® ma pobór mocy około 100 watów.
Kawa palona to wrażliwy produkt naturalny, który może szybko stracić swój aromat, jeśli nie jest odpowiednio przechowywany. Dlatego zalecamy, aby nie przechowywać otwartego opakowania razem z innymi silnie pachnącymi produktami spożywczymi. Chroń również kawę przed światłem słonecznym, ciepłem i wilgocią, ponieważ te czynniki mogą również mieć negatywny wpływ na smak. Miejsce przechowywania powinno być chłodne, suche i wolne od zapachów. Zalecamy również, aby nie wkładać ziaren kawy do innego pojemnika, ale przechowywać je w oryginalnym opakowaniu.
Wymagana ilość mielonej kawy zależy od rodzaju ziaren, stopnia zmielenia i liczby filiżanek. Smak i moc kawy to osobiste preferencje. Sprawdź, jaki rodzaj ziaren kawy, ilość kawy i ustawienie stopnia zmielenia są dla Ciebie odpowiednie. Zalecamy użycie od 6 do 8 g kawy mielonej na dużą filiżankę. Miel tylko tyle ziaren kawy, ile jest potrzebne do procesu parzenia, ponieważ smak i aromat kawy mielonej zmienia się, gdy jest przechowywana na świeżym powietrzu lub z innymi produktami spożywczymi.
W zależności od rodzaju kawy i preferowanej metody przygotowania zalecamy następujące ustawienia stopnia zmielenia w celu uzyskania optymalnych rezultatów kawy: espresso: ustawienie stopnia zmielenia od 1 do 3 kawa filtrowana: ustawienie stopnia zmielenia od 2 do 13 Prasa francuska: ustawienie stopnia zmielenia od 12 do 17
Problemy
Jeśli usłyszysz przeraźliwy dźwięk, ziarna kawy utknęły w komorze mielenia. Naciśnij włącznik/wyłącznik i wyciągnij wtyczkę z gniazdka. Wyczyść urządzenie zgodnie z opisem w instrukcji obsługi. Uwaga: unikaj całkowitego napełniania pojemnika zbiorczego, ponieważ może to spowodować zablokowanie urządzenia.
Jeśli regulator obrotowy do ustawiania stopnia rozdrobnienia nie może zostać obrócony lub jest sztywny, młynek jest blokowany przez ziarna kawy w pojemniku na ziarna. Naciśnij włącznik/wyłącznik, aby rozpocząć proces mielenia. Dostosuj stopień zmielenia podczas procesu mielenia.
Aby zapewnić optymalne wyniki mielenia, zawsze wyłączaj urządzenie po użyciu i pozwól silnikowi ostygnąć przez co najmniej 1 minutę przed ponownym użyciem.
Czyszczenie i pielęgnacja
Proszę wyczyścić młynek do kawy po każdym użyciu. Zawsze odłączaj wtyczkę sieciową przed czyszczeniem. Wyjmij pojemnik zbiorczy z pokrywką i pokrywką z pojemnika na ziarna kawy. Wyczyść pojemnik zbiorczy, jego pokrywę i pokrywkę pojemnika na ziarna kawy w ciepłej wodzie, opłucz te przedmioty, a następnie pozostaw do wyschnięcia. Wytrzyj obudowę lekko damp płótno, a następnie wytrzyj do sucha. Zawsze używaj miękkiej szczotki do czyszczenia młynka. Nie używaj wody ani mydła do czyszczenia. Uwaga: nigdy nie zanurzaj obudowy, przewodu zasilającego, wtyczki ani młynka w wodzie lub innych płynach. Do czyszczenia nie używaj mleczka do szorowania, ściernych środków czyszczących ani twardych szczotek. Nigdy nie myj młynka do kawy i jego zdejmowanych części w zmywarce.
Zawsze odłączaj wtyczkę sieciową przed czyszczeniem. Nigdy nie zanurzaj obudowy, przewodu zasilającego, wtyczki ani młynka w wodzie lub innych płynach. Nie używaj mleczka do szorowania do czyszczenia urządzenia. Nigdy nie myj młynka do kawy i jego zdejmowanych części w zmywarce.
Młynek do kawy i jego zdejmowane części nie nadają się do mycia w zmywarce. Dlatego nigdy nie myj młynka do kawy w zmywarce.
Usuwanie odpadów
Urządzenia elektryczne nie powinny wyrzucać do odpadów domowych. Dlatego prosimy o utylizację urządzenia w sposób przyjazny dla środowiska za pośrednictwem odpowiednich systemów zbiórki. Urządzenia oznaczone tym symbolem podlegają europejskiej dyrektywie w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE). Celem tej dyrektywy UE jest uniknięcie, zmniejszenie i ekologiczne utylizowanie rosnącej ilości odpadów elektronicznych. Informacje na temat punktów zbiórki urządzeń elektronicznych można uzyskać w urzędzie miejskim i regionalnym.