Automatyczne ekspresy do kawy z filtrami do wody
Twarda woda prowadzi do powstawania nieprzyjemnych osadów, które po pewnym czasie zakłócą działanie automatycznego ekspresu do kawy i skrócą jego żywotność. A to nie wszystko: czy wiesz, że kamień powstający z wody może mieć negatywny wpływ na smak Twojej kawy? Oczywiście będziesz chciał cieszyć się automatycznym ekspresem do kawy przez długi czas i nie pozwolić, aby cokolwiek zepsuło Ci przyjemność z kawy. Regularne odkamienianie może pomóc w ochronie wysokiej jakości urządzenia. Jeszcze lepiej jest jednak zapobiegać tworzeniu się osadów wapiennych – za pomocą filtra wodnego. Dlatego wszystkie automatyczne ekspresy do kawy Melitta® są używane z systemem filtrowania wody zintegrowanym ze zbiornikiem na wodę. W ten sposób zawsze możesz cieszyć się pyszną, aromatyczną kawą.
✔ Poprawa jakości wody
✔ Ochrona przed osadzaniem się kamienia
✔ Lepszy smak kawy
Wkłady filtracyjne Melitta® Pro Aqua – filtry do wody do automatycznych ekspresów do kawy Melitta®
Nasze oryginalne wkłady filtracyjne Melitta® Pro Aqua zostały opracowane specjalnie dla wszystkich automatycznych ekspresów do kawy Melitta® i są wykonane ze szczególnie wysokiej jakości materiałów. Filtrują wodę za pomocą wymieniaczy jonowych i węgla aktywnego. Dzięki połączeniu tych dwóch metod filtracji można szczególnie skutecznie zredukować kamień i szkodliwe substancje, na przykład metale, metale ciężkie, pestycydy i herbicydy: w porównaniu z konwencjonalnymi filtrami do wody, wkłady filtracyjne Melitta® Pro Aqua mają o 50% lepszą wydajność filtrowania* – aż do końca!
*Porównanie średniej wydajności filtrów wkładów filtracyjnych Melitta® Pro Aqua z pięcioma konwencjonalnymi filtrami do wody w naszym własnym laboratorium testowym
Filtr wody do automatycznego ekspresu do kawy ma kilka zalet: zapewnia, że kawa smakuje lepiej, wydłuża żywotność urządzenia i oszczędza częste odkamienianie.
Bardzo twarda woda często ma swój nieprzyjemny smak, który uniemożliwia prawidłowy rozwój aromatów kawy. Filtr do wody niezawodnie usuwa cząsteczki zmieniające smak, które pojawiają się w wodzie – dla maksymalnej, niezakłóconej przyjemności z kawy.
Osady wapienne mogą zakłócić działanie automatycznego ekspresu do kawy i prowadzić do uszkodzeń spowodowanych korozją. Osadzający się kamień upośledza wymianę ciepła, ponieważ tworzy rodzaj warstwy izolacyjnej. W rezultacie podgrzewanie wody trwa dłużej, a efektywność energetyczna jest zmniejszona. Filtr do wody zapewnia, że zawartość kamienia w wodzie jest skutecznie redukowana i nie powstają uporczywe osady wapienne. W ten sposób gwarantujemy wiele lat przyjemności z korzystania z automatycznego ekspresu do kawy.
Ponadto korzystanie z filtra do wody ułatwia konserwację i pielęgnację automatycznego ekspresu do kawy. Ponieważ filtr zmniejsza zawartość kamienia w wodzie do minimum, nie będziesz musiał tak często odkamieniać automatycznego ekspresu do kawy. Jeśli nie używasz filtra do wody, zalecana jest przerwa od trzech do pięciu tygodni, w zależności od tego, jak twarda jest woda z kranu. Można to zmniejszyć do kilku razy w roku, stosując filtr. W przypadku niektórych naszych automatycznych ekspresów do kawy wystarczy nawet odkamienianie raz w roku, jeśli używasz filtra do wody.
Kamień tworzy się we wszystkich gospodarstwach domowych. Odpowiadają za to jony magnezu i wapnia znajdujące się w naszej wodzie z kranu. Po podgrzaniu osadzają się, pozostawiając biały osad na urządzeniach, w tym w automatycznym ekspresie do kawy. Im twardsza woda, tym więcej zawiera jonów i tym szybciej tworzy się kamień. Procesowi temu nie można zapobiec bez filtrów do wody. Dlatego warto używać automatycznego ekspresu do kawy Melitta® z filtrem do wody, ponieważ nie masz wpływu na twardość wody z kranu. W ten sposób na dłuższą metę można zmniejszyć osadzanie się kamienia, o ile filtr wody jest regularnie wymieniany. Zalecamy wymianę co dwa miesiące lub po wypiciu 50 litrów przefiltrowanej wody, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej.