Filtry

 

 

1. Rozwiń: najniższa strefa, znana jako "strefa wstępnego parzenia", dba o początkowy rozwój aromatu.

2. Rafinacja: środkowa strefa wspomaga równomierne parzenie, a tym samym uszlachetnia aromat kawy.

3. Równoważenie: górna strefa zapobiega tworzeniu się gorzkiego smaku i gwarantuje zrównoważony aromat.

Dobre dla Twojej kawy i środowiska: bibuły filtracyjne Melitta® Natura są wykonane w 40% z szybko rosnącego bambusa.

 

Różnica, którą widać, ale oczywiście nie można jej posmakować. Właściwości obu filtrów są w pełni identyczne. Naturalne filtry do kawy brązowej nie są bielone, filtry do kawy białej wybiela się tylko naturalnym tlenem. Wszystkie nasze filtry do kawy są oczywiście kompostowalne.

 

Na początku istnienia bibuły filtracyjnej nie było ekspresów do kawy – w tamtych czasach kawę parzono ręcznie. Musieli oni kilkakrotnie wlać wodę do filtra, korzystając z dostępnych wówczas rozmiarów bibuły filtracyjnej i filtracyjnej, tj. 100, 102® itd. – w zależności od wymaganej liczby filiżanek. Można było się tylko domyślać, ile gotowej kawy trafi do dzbanka. Melitta® wynalazła "system filtrów 1x" w latach sześćdziesiątych. W zależności od wybranego rozmiaru, przy tych nowych filtrach i bibule filtracyjnej trzeba było nalać tylko "1x" wodę (tj. filtry 1x2 nalane 1x = 2 filiżanki kawy, filtry 1x4® nalane 1x = 4 filiżanki itd.) i osiągnięto pożądaną liczbę filiżanek – ulga dla koneserów kawy. Przez długi czas zarówno rozmiary 100, jak i 1x były dostępne równolegle, ponieważ gospodarstwa domowe nadal miały korpusy filtrów dla obu wersji. Prawie wszystkie urządzenia działają teraz z filtrami "1x4®", ponieważ jest to optymalny rozmiar dla wymaganej ilości wody i kawy, szczególnie w głównym segmencie urządzeń na 8 do 10 filiżanek.

 

Informacje na temat prawidłowego rozmiaru bibuły filtracyjnej znajdziesz w instrukcji użytkowania lub na uchwycie filtra w ekspresie do kawy. Odpowiedni rozmiar jest szczególnie ważny, ponieważ w przeciwnym razie istnieje ryzyko rozdarcia lub zagięcia filtra.

 

Aby przygotowanie kawy przebiegało optymalnie, bibuła filtracyjna musi być złożona dokładnie w kształcie filtra. Robisz to, składając dwie wytłoczone krawędzie. Bibuła filtracyjna będzie wtedy opierać się o krawędź uchwytu filtra i będzie osadzona głęboko we wkładzie filtra. Dzięki temu dobremu dopasowaniu bibuła filtracyjna nie może się składać podczas procesu parzenia.

 

Nein, die Melitta® Filtertüten® werden nicht geklebt, sondern ausschließlich gepresst.

 

Olejki kawowe to coś innego. Zawierają one ponad 800 aromatów kawy i zapewniają różnorodność aromatów w Twojej kawie. W ten sposób innowacyjny system AromaPorPLUS® specjalnie zwiększa przepływ drobnych olejków kawowych. AromaPorPLUS® zapewnia jeszcze większą różnorodność aromatów i wyjątkowe doznania smakowe. Znajdziesz je w naszych filtrach Melitta Gourmet®.

 

Łagodna przyjemność z kawy dla świadomych koneserów. Zapewnia to struktura Aromasoft® naszych łagodnych filtrów Melitta Gourmet®. Jak to działa? Kofeina i aromaty rozwijają się już na początku procesu warzenia, podczas gdy gorzkie substancje są uwalniane dopiero później. Struktura Aromasoft® pozwala na skrócenie czasu parzenia, dzięki czemu powstaje łagodna kawa filtrowana o aromatycznym aromacie.