Przelewowe ekspresy do kawy
Informacje ogólne
Urządzenia elektryczne nie powinny wyrzucać do odpadów domowych. Dlatego prosimy o utylizację urządzenia w sposób przyjazny dla środowiska za pośrednictwem odpowiednich systemów zbiórki. Urządzenia oznaczone tym symbolem podlegają europejskiej dyrektywie w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE). Celem tej dyrektywy UE jest uniknięcie, zmniejszenie i ekologiczne utylizowanie rosnącej ilości odpadów elektronicznych. Informacje na temat punktów zbiórki urządzeń elektronicznych można uzyskać w urzędzie miejskim i regionalnym.
Będąc ekspertem od kawy, Melitta® oferuje szeroką gamę różnych kaw palonych. Przegląd różnorodności naszego asortymentu można znaleźć tutaj.
Ponieważ kawa składa się w 98 procentach z wody, jakość wody ma duży wpływ na jej smak. Dlatego woda nie powinna być ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Twardość wody różni się znacznie w zależności od regionu. Podczas gdy bardzo miękka woda zwiększa kwasowość kawy, bardzo twarda woda zmniejsza kwasowość kawy.
Jako ekspert od kawy, Melitta® oferuje nie tylko różnorodne ekspresy przelewowe, ale także szeroką gamę filtrów. W zależności od wymaganej liczby filiżanek i używanego ekspresu, będziesz potrzebować określonego rozmiaru filtra do kawy, aby zapewnić optymalny rozwój kawy filtrowanej. Nasza oferta filtrów obejmuje produkty Original, Gourmet i Natura. Aby zapewnić wyjątkowe doznania smakowe, nasze filtry Melitta Gourmet® są wyposażone w innowacyjny system AromaporPLUS®, który poprawia przepływ drobnych olejków kawowych, które przenoszą ponad 800 aromatów kawy. Zrównoważony rozwój jest na pierwszym planie dla filtrów Melitta® Natura, ponieważ do ich produkcji wykorzystuje się 60% szybko rosnącego bambusa. Filtry Natura i Original charakteryzują się strefami aromatycznymi, które zapewniają optymalną przyjemność z picia kawy. Przegląd asortymentu filtrów i szczegółowe informacje można znaleźć tutaj.
Informacje o tym, gdzie kupić akcesoria i części zamienne do ekspresu przelewowego, można uzyskać w lokalnym dziale obsługi klienta Melitta® lub tutaj.
Dane kontaktowe znajdziesz tutaj.
Zbyt długie utrzymywanie kawy w cieple na płycie grzejnej może spowodować, że kawa będzie gorzka w smaku i straci swój smak. Dlatego zalecamy delektowanie się świeżo parzoną kawą natychmiast po jej przygotowaniu.
Kawa palona to wrażliwy produkt naturalny, który może szybko stracić swój aromat, jeśli nie jest odpowiednio przechowywany. Dlatego zalecamy, aby nie przechowywać otwartego opakowania razem z innymi silnie pachnącymi produktami spożywczymi. Chroń również kawę przed światłem słonecznym, ciepłem i wilgocią, ponieważ te czynniki mogą również mieć negatywny wpływ na smak. Miejsce przechowywania powinno być chłodne, suche i wolne od zapachów. Zalecamy również, aby nie nalewać kawy do innego pojemnika, ale przechowywać ją w oryginalnym opakowaniu.
Urządzenia termiczne
Dzbanki ze stali nierdzewnej składają się z dwuściennego korpusu ze stali nierdzewnej, dzięki czemu są odporne na wstrząsy i stłuczenia. Plastikowe dzbanki zawierają jednak szklaną kolbę. Aby uniknąć uszkodzenia szklanej kolby, nie używaj żadnych twardych lub ostrych krawędzi przedmiotów (np. sztućców, szczotek do mycia naczyń itp.) do mieszania lub czyszczenia oraz nie napełniaj kostkami lodu ani płynami gazowanymi. Nie wystawiać szklanej kolby na działanie wysokich wahań temperatury.
Aby poprawić utrzymywanie ciepła w izolowanym dzbanku, zalecamy napełnienie izolowanego dzbanka gorącą wodą tuż przed użyciem i podgrzanie w ten sposób wnętrza dzbanka. Opróżnij dzbanek na krótko przed rozpoczęciem procesu parzenia i zaparz kawę jak zwykle bezpośrednio do izolowanego dzbanka.
W takim przypadku polecamy środek czyszczący Melitta® Perfect Clean Accessories. Jego łatwo rozpuszczalna formuła z aktywnym tlenem usuwa nieprzyjemne plamy z kawy i herbaty z konwencjonalnych izolowanych dzbanków ze stali nierdzewnej i szkła. Należy pamiętać, że izolowane dzbanki nie nadają się do mycia w zmywarce i mogą nie być całkowicie zanurzone w wodzie po czyszczeniu. Aby uniknąć uszkodzenia szklanej kolby, do czyszczenia nie należy używać żadnych twardych lub ostrych krawędzi przedmiotów (np. sztućców, szczotek do mycia naczyń itp.).
Należy pamiętać, że izolowane dzbanki do naszych ekspresów przelewowych nie nadają się do mycia w zmywarce i mogą nie być całkowicie zanurzone w wodzie podczas czyszczenia. Opłucz izolowany dzbanek gorącą wodą za każdym razem przed użyciem. Wyczyść zewnętrzną obudowę izolowanego dzbanka miękką, wilgotną szmatką. Do usuwania uporczywych zabrudzeń polecamy środek czyszczący Melitta® Perfect Clean Accessories. Aby uniknąć uszkodzenia szklanej kolby w naszych plastikowych izolowanych dzbankach, do czyszczenia nie należy używać żadnych twardych lub ostrych krawędzi przedmiotów (np. sztućców, szczotek do mycia naczyń itp.).
Funkcje
AromaSelector® firmy Melitta® pozwala jednym ruchem nadgarstka indywidualnie ustawić smak kawy – od łagodnej przyjemności do mocnej i intensywnej. W ten sposób zawsze delektujesz się swoją ulubioną kawą tak, jak chcesz – na przykład jako mocną pobudkę rano i jako łagodną, przyjemną kawę po południu. AromaSelector® zawsze gwarantuje optymalne rezultaty smakowe, bardzo łatwo bez zmiany zwykłej ilości wody lub kawy.
Technologia "Aroma Premium Technology" firmy Melitta® pozwala cieszyć się doskonałą, najwyższej klasy kawą filtrowaną. Za tę wyjątkową jakość Melitta® AromaElegance® DeLuxe, seria urządzeń AromaSignature® oraz Excellent (Therm) Steel zostały wyróżnione przez ECBC nagrodą "Golden Bean" – nagrodą przyznawaną tylko ekspresom do kawy, które spełniają najwyższe europejskie standardy jakości w przygotowywaniu kawy. Jest to możliwe dzięki specjalnej, ponadprzeciętnie wydajnej technologii podgrzewania i parzenia, która gwarantuje optymalną ekstrakcję kawy filtrowanej, a także skraca czas przygotowania. Grzałka ta bardzo szybko podgrzewa wodę do optymalnej temperatury parzenia i jest w stanie utrzymać tę temperaturę na stałym poziomie przez cały proces parzenia. To nie tylko skraca czas przygotowania, ale także stwarza warunki do optymalnej ekstrakcji kawy (optymalny czas kontaktu z kawą mieloną, temperatura parzenia od 92 do 96°C).
Wystarczy jedno naciśnięcie przycisku "Aroma Control", aby ekspres przelewowy Melitta® zapewnił pełnię smaku i najlepszy smak nawet przy mniejszych ilościach kawy. Dzieje się tak, ponieważ funkcja "Aroma Control" dostosowuje proces parzenia do mniejszej ilości kawy. Kawa ma wtedy wystarczająco dużo czasu, aby optymalnie rozwinąć swoje smaki. Przegląd wszystkich urządzeń z funkcją "Aroma Control" można znaleźć tutaj.
Niektóre ekspresy przelewowe Melitta® są wyposażone w funkcję timera. Funkcja timera z wyświetlaczem LED zapewnia uwodzicielską przyjemność picia kawy o wcześniej zdefiniowanej godzinie. Zaprogramuj, kiedy Twój ekspres do kawy powinien zacząć parzyć i budzić się na przykład zapachem świeżej kawy rano. Urządzenie włącza się automatycznie o zaprogramowanej godzinie. Tutaj znajdziesz przegląd wszystkich urządzeń ze zintegrowaną funkcją timera.
Dzięki temu specjalnemu systemowi parzenia na gorąco firmy Melitta®, gorąca woda nie zwilża kawy mielonej, dopóki nie osiągnie optymalnej temperatury parzenia. Tylko w ten sposób można optymalnie wydobyć cenne aromaty kawy mielonej – kawa rozwija swój pełny aromat i osiąga idealną temperaturę picia. Zawarte w naszych modelach Melitta® Single 5.
Chcemy, abyś cieszył się swoją maszyną przez długi czas. Dlatego wiele naszych ekspresów przelewowych jest wyposażonych w ochronę przed osadzaniem się kamienia 3 w 1. Obejmuje to skonfigurowanie urządzenia pod kątem lokalnej twardości wody, a tym samym możliwość optymalnego dostosowania cykli odkamieniania do lokalnej jakości wody. Jeśli w urządzeniu osadza się wysoki poziom kamienia, zaświeci się dioda LED wskazująca, że ekspres do kawy z filtrem wymaga odkamieniania. Praktyczny program odkamieniania ułatwia dbanie o ekspres i jest zaprogramowany tak, aby Melitta® Anti Calc do ekspresów przelewowych mógł działać wydajnie i usuwać kamień z ekspresu.
Po wprowadzeniu nowego rozporządzenia UE w dniu 1 stycznia 2015 r. wszystkie ekspresy przelewowe muszą być wyposażone w funkcję automatycznego wyłączania. Wszystkie ekspresy przelewowe Melitta® spełniają ten wymóg i wyłączają się automatycznie po zaprogramowanym czasie. W przypadku niektórych naszych modeli oferujemy również możliwość samodzielnego wyboru czasu utrzymywania ciepła i ustawienia go na 20, 40 lub 60 minut zgodnie z indywidualnymi wymaganiami.
Nasze szklane i izolowane dzbanki nie nadają się do kuchenki mikrofalowej.
Wszystkie ekspresy do kawy Melitta spełniają wymagania europejskiej dyrektywy Ecodesign, która określa limity zużycia energii w trybie czuwania. Górna granica poboru mocy wynosi 0,5 W dla urządzeń bez wyświetlacza i 1 W dla urządzeń z wyświetlaczem. Wszystkie ekspresy do kawy Melitta działają znacznie poniżej tych wartości. Dotyczy to również sytuacji, gdy podświetlenie wyświetlacza jest włączone. Fizycznie zdefiniowana moc czynna podawana w jednostce watów [W] ma znaczenie dla odbiorcy końcowego. Ma to bezpośredni wpływ na zużycie energii elektrycznej, a tym samym na energię, która jest mierzona i wyświetlana na liczniku gospodarstwa domowego. Na rynku dostępne są stosunkowo niedrogie, tak zwane urządzenia do pomiaru kosztów energii do pomiaru mocy w trybie czuwania. Urządzenia te często wyświetlają nie tylko moc czynną, ale także moc pozorną w jednostce wolt-amper [VA] oraz moc bierną w jednostce wolt*amper*reactif [var]. Moc pozorna składa się z mocy biernej i czynnej. Tylko moc czynna ma znaczenie dla oceny prawnie regulowanego maksymalnego poboru mocy.
Samodzielne rozwiązywanie problemów
Zwiększony hałas podczas procesu parzenia może być oznaką osadzania się kamienia w ekspresie. Ponieważ warstwy kamienia na elemencie grzejnym uniemożliwiają optymalne przenoszenie ciepła do wody, temperatura w grzałce wzrasta, a woda odparowuje, a nie tylko jest podgrzewana. Powoduje to wyrzuty oparów i większy wzrost hałasu. Można temu zaradzić i zapobiec temu poprzez regularne odkamienianie. Listę wszystkich objawów, które mogą wystąpić z powodu kamienia, można znaleźć w sekcji FAQ dotyczącej odkamieniania.
Długi czas parzenia jest oznaką osadzania się kamienia w Twoim ekspresie. Z czasem w układzie osadza się kamień, który uniemożliwia prawidłowy przepływ. Dzięki temu można dostarczyć mniej wody, a czas parzenia jest dłuższy. Można temu zaradzić i zapobiec temu poprzez regularne odkamienianie. Listę wszystkich objawów, które mogą wystąpić z powodu kamienia, można znaleźć w sekcji FAQ dotyczącej odkamieniania.
Ciężkie osady wapienne zapobiegają bezpośredniemu kontaktowi wody z grzejnikiem. Prowadzi to do niższej temperatury, a tym samym do gorszej ekstrakcji kawy mielonej. Ponadto cząsteczki kamienia mogą dostać się do kawy i znacznie zniekształcić jej wynik. Dlatego należy regularnie czyścić i odkamieniać ekspres do kawy, aby móc nadal cieszyć się kawą w jakości, do której jesteś przyzwyczajony. Polecamy do tego celu Melitta® Anti Calc i zdecydowanie odradzamy stosowanie octu domowego. Dowiedz się, dlaczego produkty zawierające ocet nie powinny być używane do odkamieniania ekspresu do kawy w sekcji FAQ odkamieniania.
Prawdopodobnie w Twoim urządzeniu nagromadził się kamień. Może to spowolnić przepływ wody. W rezultacie zmniejsza się przepustowość, co może prowadzić do problemów z ogrzewaniem, a ostatecznie do zatorów w przepływie wody. Ilość wypływającej wody będzie wtedy stopniowo zmniejszana. Aby temu zapobiec, należy czyścić i odkamieniać ekspres do kawy w regularnych odstępach czasu.
Czyszczenie i pielęgnacja
Przed pierwszym użyciem zalecamy dwukrotne przepłukanie urządzenia maksymalną ilością wody bez filtra lub kawy mielonej. Aby to zrobić, użyj dzbanka, aby wlać świeżą wodę do zbiornika na wodę. W ten sposób unikasz przepełnienia zbiornika. Obudowę ekspresu do kawy z filtrem i płytę utrzymującą ciepło w niskiej temperaturze można wytrzeć miękką, wilgotną szmatką. Aby zapewnić łatwe i wygodne czyszczenie, szklane dzbanki, szklane pokrywki dzbanków i wkłady filtracyjne ekspresów filtrowych Melitta® można myć w zmywarce (szczegółowe informacje na temat danego modelu można znaleźć w załączonej instrukcji obsługi).
W takim przypadku polecamy środek czyszczący Melitta® Perfect Clean Accessories. Jego łatwo rozpuszczalna formuła z aktywnym tlenem usuwa nieprzyjemne plamy z kawy i herbaty z konwencjonalnych izolowanych dzbanków ze stali nierdzewnej i szkła. Należy pamiętać, że izolowane dzbanki nie nadają się do mycia w zmywarce i mogą nie być całkowicie zanurzone w wodzie po czyszczeniu. Aby uniknąć uszkodzenia szklanej kolby, do czyszczenia nie należy używać żadnych twardych lub ostrych krawędzi przedmiotów (np. sztućców, szczotek do mycia naczyń itp.).
Wszystkie szklane dzbanki, szklane pokrywki dzbanków i wkłady filtracyjne ekspresów filtrowych Melitta® można z reguły myć w zmywarce (szczegółowe informacje na temat danego modelu można znaleźć w załączonej instrukcji obsługi).
Należy pamiętać, że izolowane dzbanki do naszych ekspresów przelewowych nie nadają się do mycia w zmywarce i mogą nie być całkowicie zanurzone w wodzie podczas czyszczenia. Wyczyść zewnętrzną obudowę izolowanego dzbanka miękką, wilgotną szmatką. Do usuwania uporczywych zabrudzeń polecamy środek czyszczący Melitta® Perfect Clean Accessories. Podczas czyszczenia plastikowego izolowanego dzbanka ze szklaną kolbą należy również pamiętać, że do czyszczenia nie wolno używać żadnych twardych lub ostrych krawędzi przedmiotów (np. sztućców, szczotek do mycia naczyń itp.), aby uniknąć uszkodzenia szklanej kolby.
Generalnie nie należy używać octu domowego do odkamieniania ekspresów do kawy, ponieważ osady kamienia i tłuszczu często nie są wystarczająco usuwane. Ponadto odkamienianie wytwarza silny i nieprzyjemny zapach octu, który czasami przenosi się na następnie przygotowywaną kawę, przez co nie nadaje się do picia. Wielokrotne stosowanie produktów zawierających ocet do odkamieniania ekspresów do kawy może nawet zaatakować uszczelki i sprawić, że staną się kruche. Środki odkamieniające na bazie kwasów mineralnych mogą uszkodzić rury i węże urządzenia i dlatego również nie są odpowiednie. Do delikatnego i dokładnego czyszczenia polecamy środki odkamieniające na bazie kwasu mlekowego lub cytrynowego. Ponadto regularne odkamienianie przedłuża żywotność ekspresu do kawy. Do odkamieniania polecamy Melitta® Anti Calc. Niektóre z naszych modeli posiadają ochronę przed osadzaniem się kamienia 3 w 1 z programowalną twardością wody, wyświetlaczem poziomu kamienia i praktycznym programem odkamieniania. To nie tylko przypomina o konieczności odkamieniania ekspresu przelewowego, ale także optymalnie wspiera Cię w tym procesie. W rezultacie gwarantowane jest doskonałe działanie ekspresu przelewowego. Należy pamiętać, że naprawa uszkodzeń spowodowanych kamieniem nie jest objęta gwarancją.
W zależności od lokalnej twardości wody, z czasem w ekspresie do kawy będzie gromadził się kamień. Warstwa kamienia na elemencie grzejnym zapobiega optymalnemu przenoszeniu ciepła do wody, co skutkuje zwiększonym wytwarzaniem pary i hałasem podczas procesu parzenia. Bardzo duże nagromadzenie kamienia może zatkać rury ekspresu do kawy i znacznie skrócić żywotność urządzenia. Regularne czyszczenie i odkamienianie zapobiega temu, a tym samym wydłuża żywotność ekspresu do kawy.
Wyświetlacz odkamieniania
Jeśli którykolwiek z tych objawów wystąpi w przypadku ekspresu do kawy, zalecamy natychmiastowe usunięcie kamienia z ekspresu. W przeciwnym razie urządzenie może zostać zablokowane przez osady wapienne i ulec awarii. Jeśli osady są bardzo ciężkie, wyżej wymienione objawy mogą utrzymywać się po pierwszym cyklu odkamieniania. Następnie zalecamy kolejny cykl z odpowiednim odkamieniaczem.
Generalnie nie należy używać octu domowego do odkamieniania ekspresów do kawy, ponieważ osady kamienia i tłuszczu często nie są wystarczająco usuwane. Ponadto odkamienianie wytwarza silny i nieprzyjemny zapach octu, który czasami przenosi się na następnie przygotowywaną kawę, przez co nie nadaje się do picia. Wielokrotne stosowanie produktów zawierających ocet do odkamieniania ekspresów do kawy może nawet zaatakować uszczelki i sprawić, że staną się kruche. Środki odkamieniające na bazie kwasów mineralnych mogą uszkodzić rury i węże urządzenia i dlatego również nie są odpowiednie.
Do delikatnego i dokładnego czyszczenia polecamy środki odkamieniające na bazie kwasu mlekowego lub cytrynowego. Ponadto regularne odkamienianie przedłuża żywotność ekspresu do kawy.
Niektóre z naszych modeli posiadają ochronę przed osadzaniem się kamienia 3 w 1 z programowalną twardością wody, wyświetlaczem poziomu kamienia i praktycznym programem odkamieniania. To nie tylko przypomina o konieczności odkamieniania ekspresu przelewowego, ale także optymalnie wspiera Cię w tym procesie. Dzięki temu Twój ekspres do kawy z filtrem działa bez zarzutu.
Należy pamiętać, że naprawa uszkodzeń spowodowanych kamieniem nie jest objęta gwarancją.
Przygotuj płyn do odkamieniania zgodnie z instrukcją producenta i wlej go do zbiornika na wodę. Zalecamy użycie Melitta® Anti Calc. Włącz urządzenie i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta odkamieniacza. Jeśli używasz urządzenia bez programu do odkamieniania, wyłącz je, gdy płyn odkamieniający całkowicie przepłynie przez urządzenie. Po odkamienianiu urządzenie należy dwukrotnie spłukać czystą wodą. W tym celu po krótkim czasie chłodzenia (ok. dwie minuty) napełnij urządzenie maksymalną ilością wody. Włącz urządzenie i pozwól, aby woda całkowicie przepłynęła. Następnie natychmiast wyłącz urządzenie i powtórz proces płukania. Niektóre z naszych modeli posiadają ochronę przed osadzaniem się kamienia 3 w 1 z programowalną twardością wody, wyświetlaczem poziomu kamienia i praktycznym programem odkamieniania. Zapewnia to optymalne wsparcie przy odkamienianiu i zapewnia doskonałe działanie ekspresu przelewowego.
Chcemy, abyś cieszył się swoją maszyną przez długi czas. Dlatego wiele naszych ekspresów przelewowych jest wyposażonych w ochronę przed osadzaniem się kamienia 3 w 1. Obejmuje to skonfigurowanie urządzenia pod kątem lokalnej twardości wody, a tym samym możliwość optymalnego dostosowania interwałów odkamieniania do lokalnej jakości wody. Jeśli w Twoim ekspresie znajdują się osady wapienne, zaświeci się dioda LED wskazująca, że ekspres do kawy z filtrem wymaga odkamieniania. Praktyczny program odkamieniania ułatwia dbanie o urządzenie i jest zaprogramowany tak, aby Melitta® Anti Calc działał wydajnie i całkowicie usuwał kamień z urządzenia. Oferujemy również szeroką gamę odpowiednich środków do usuwania kamienia, które są zoptymalizowane pod kątem zamierzonego zastosowania.
Chcemy, abyś cieszył się swoją maszyną przez długi czas. Dlatego wiele naszych ekspresów przelewowych jest wyposażonych w ochronę przed osadzaniem się kamienia 3 w 1. Obejmuje to skonfigurowanie urządzenia pod kątem lokalnej twardości wody, a tym samym możliwość optymalnego dostosowania interwałów odkamieniania do lokalnej jakości wody. Jeśli w Twoim ekspresie znajdują się osady wapienne, zaświeci się dioda LED wskazująca, że ekspres do kawy z filtrem wymaga odkamieniania. Praktyczny program odkamieniania ułatwia dbanie o urządzenie i jest zaprogramowany tak, aby Melitta® Anti Calc działał wydajnie i całkowicie usuwał kamień z urządzenia. Oferujemy również szeroką gamę odpowiednich środków do usuwania kamienia, które są zoptymalizowane pod kątem zamierzonego zastosowania.
Odkamienianie urządzeń z gorącą wodą jest generalnie normalne. Odkamienianie jest jednym z niezbędnych środków pielęgnacyjnych, aby zapewnić optymalne działanie urządzenia. Częstotliwość procesów odkamieniania zależy od lokalnego poziomu twardości wody. Aby zapewnić doskonałe działanie, Melitta® zaleca regularne odkamienianie po 40 cyklach parzenia. Do odkamieniania nie należy używać żadnych środków zawierających kwas octowy, solny lub siarkowy. Generalnie nie należy używać octu domowego do odkamieniania ekspresów do kawy, ponieważ osady kamienia i tłuszczu często nie są wystarczająco usuwane. Ponadto odkamienianie wytwarza silny i nieprzyjemny zapach octu, który czasami przenosi się na następnie przygotowywaną kawę, przez co nie nadaje się do picia. Wielokrotne stosowanie produktów zawierających ocet do odkamieniania ekspresów do kawy może nawet zaatakować uszczelki i sprawić, że staną się kruche. Środki odkamieniające na bazie kwasów mineralnych mogą uszkodzić rury i węże urządzenia i dlatego również nie są odpowiednie. Do delikatnego i dokładnego czyszczenia polecamy środki odkamieniające na bazie kwasu mlekowego lub cytrynowego. Ponadto regularne odkamienianie przedłuża żywotność ekspresu do kawy. Do odkamieniania polecamy Melitta® Anti Calc.
Modele Optima Timer, Look® Selection, Look® DeLuxe, Look® Timer, Aroma Signature, Aroma Signature DeLuxe, AromaElegance® i AromaElegance® DeLuxe są wyposażone we wskaźnik osadzania się kamienia w ramach ochrony przed osadzaniem się kamienia 3 w 1. Gdy przycisk CALC (seria Look®, Optima Timer) lub przycisk DECALC (serie Aroma Signature i AromaElegance®) świeci się w sposób ciągły na czerwono. Oznacza to, że należy usunąć kamień z urządzenia. W zależności od ustawionej twardości wody, odkamienianie należy przeprowadzić wkrótce po zapaleniu się przycisku CALC lub DECALC. Przycisk gaśnie dopiero po zakończeniu procesu odkamieniania. Szczegółowe instrukcje dotyczące odkamieniania i konserwacji ekspresu przelewowego znajdziesz w dołączonej instrukcji obsługi.
Sytuacja wyjściowa:
Świecący się przycisk "CALC" oznacza, że urządzenie wymaga odkamieniania. Urządzenie jest wyłączone i zapala się przycisk "CALC".
Usuń kamień z ekspresu do kawy z filtrem w następujący sposób:
Dozuj płyn odkamieniający zgodnie z instrukcją producenta i wlej go do zbiornika na wodę.
Wystarczy krótko nacisnąć przycisk "CALC", aby rozpocząć proces odkamieniania.
- Przycisk "CALC" teraz podczas całego procesu odkamieniania.
Proces odkamieniania trwa 25 minut. Roztwór odkamieniający potrzebuje tego czasu, aby usunąć nawet uporczywe pozostałości kamienia.
- Nie wyłączaj urządzenia, zanim nie zgaśnie kontrolka przycisku "CALC"! Nawet jeśli w zbiorniku na wodę nie ma już płynu, program odkamieniania wymaga 25 minut, aby zakończyć proces odkamieniania.
- Dopiero po zakończeniu procesu odkamieniania kontrolka przycisku "CALC" gaśnie, a urządzenie wyłącza się automatycznie.
Kontrolka przycisku "CALC" zgasła.
- W normalnym procesie parzenia przepuść świeżą wodę przez urządzenie jeszcze 1 do 2 razy.