Automatyczny ekspres do kawy - Avanza ®
Program został przerwany. Ponownie uruchom program do usuwania kamienia. Polecamy odkamieniacz Melitta® AntiCALC. Znajdziesz go tutaj. Wymieszaj roztwór odkamieniający zgodnie z opisem w instrukcji dotyczącej środka odkamieniającego. Zbiornik na wodę należy napełniać tylko do oznaczenia 0.5 l. Następnie uruchom ponownie program; Instrukcję obsługi można znaleźć tutaj.
Dysk może nie znajdować się we właściwej pozycji. Sprawdź, czy zbiornik na wodę jest napełniony, a tacka ociekowa włożona. Wyłącz i ponownie włącz urządzenie, a następnie naciśnij jednocześnie przycisk bezpośredni "Kawa" i przycisk "2 filiżanki" przez ponad 2 sekundy. Napęd ustawia się w odpowiedniej pozycji. Następnie ponownie włóż zaparzacz i sprawdź, czy jest prawidłowo zablokowany.
Dzięki cappuccinatore możesz spienić mleko bezpośrednio do kubka z kartonu po mleku lub z naczynia. Umieść filiżankę pod cappuccinatore i włóż wąż do mleka. Naciśnij przycisk dozowania pary. Gdy urządzenie się nagrzewa, symbol pary; Gdy przestanie migać, urządzenie jest gotowe. Otwórz przełącznik zaworu, obracając go zgodnie z ruchem wskazówek zegara do oporu. Po uzyskaniu żądanej ilości pianki mlecznej przekręć przełącznik zaworu w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara do oporu, aby zamknąć zawór.
Obracając regulator ilości wody, możesz bezstopniowo regulować ilość wody w kawie w zakresie od 30 ml do 220 ml. Przekręć regulator w lewo, aby uzyskać mniej kawy. Obróć go w prawo, aby zwiększyć ilość kawy.
1 fasola -> ok. 7,5 g
2 ziarna -> ok. 9,5 g
3 ziarna -> ok. 11,5 g
Za mało kawy lub nie zmielono jej wcale. Napełnij pojemnik na ziarna nowymi ziarnami kawy. Uruchom ponownie proces parzenia.
Upewnij się, że urządzenie jest wyłączone na początku procesu czyszczenia lub odkamieniania.
Zbiornik na wodę może nie być prawidłowo włożony. Upewnij się, że zbiornik na wodę jest zatrzaśnięty w uchwycie z tyłu.
Proszę wyłączyć urządzenie. Wyczyść zewnętrzną część urządzenia miękką, damp szmatką i zwykłym płynem do mycia naczyń. Nie używaj żadnych ściernych ściereczek, gąbek ani środków czyszczących. Tackę ociekową i pojemnik na fusy można również czyścić miękką, wilgotną szmatką i płynem do mycia naczyń. Do czyszczenia pojemnika na ziarna kawy zalecamy użycie miękkiej, suchej szmatki.
Najpierw pozwól cappuccinatore odpowiednio ostygnąć i wytrzyj je na zewnątrz wilgotną szmatką. Zdejmij cappuccinatore z rury parowej i rozłóż je na poszczególne części. Wyczyść wszystkie części ciepłą wodą, a następnie ponownie złóż cappuccinatore. Podłącz ponownie cappuccinatore, popychając złącze do oporu na rurze parowej i podłączając wąż do mleka do cappuccinatore.
Tackę ociekową należy opróżniać tylko wtedy, gdy urządzenie jest włączone. Opróżnianie, gdy urządzenie nie jest włączone, nie jest rozpoznawane przez urządzenie i może prowadzić do nieprawidłowych komunikatów. Wyciągnij szufladę, gdy urządzenie jest włączone, a następnie włóż ją ponownie.
Naciśnij przycisk "Service" na dłużej niż 2 sekundy, aby wywołać "Tryb serwisowy 1". Teraz naciśnij kilkakrotnie przycisk "Service", aż pojawi się wyświetlacz funkcji temperatury parzenia. Następnie naciśnij kilkakrotnie przycisk "Moc parzenia", aż zostanie ustawiona żądana temperatura parzenia. Możesz wybierać spośród niskich (1 ziarno kawy), średnich (2 ziarna kawy) i wysokich (3 ziarna kawy).
Aby wyregulować stopień zmielenia, otwórz pokrywę po prawej stronie i przygotuj dowolny napój kawowy. Przesuń dźwignię regulacji stopnia zmielenia w lewo, gdy młynek pracuje, aby ustawić drobniejsze rozdrobnienie lub w prawo, aby ustawić grubsze zmielenie. Należy pamiętać, że stopień zmielenia można regulować tylko podczas pracy młynka, ponieważ w przeciwnym razie młynek może ulec uszkodzeniu. Następnie ponownie zamknij pokrywę.